18 Aralık 2012 Salı

Ortodonti ve Ağızdan Nefes Alma


Kronik iltihaplar ve benzeri nedenler, uzun süre devam ederse bademcikler aşırı derecede büyüyebilir. Bu durumda solunum yolları daralır ve nefes alma güçlüğü meydana gelir. Bu güçlüğü yenebilmek ve o bölgedeki hava geçiş yolunu genişletebilmek amacıyla çocuk alt çenesini ve buna bağlı olarak dilini öne alma zorunluluğu duyar. Bu durum, uzun süre devam edecek olursa alt çenenin öne doğru konumu yerleşir. Dil ön dişler arasına girer ve dişlerin sürmelerine engel olursa açık kapanış meydana gelir. Hasta burundan nefes alamıyor ise, üst çenenin büyüme potansiyeli üzerinde negatif etki oluşabilir.

Ortodonti Problemlerin Nedenleri


- Beslenme bozuklukları,
- Ağızdan nefes alma,
- Parmak emme,
- Yalancı emzik,
- Yatış şekli.


Ortodonti Tedavi Sırasında Dişler Nasıl Hareket Eder


Diş üzerine braket ve tellerle bir kuvvet uygulanır. Böylece kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusunda bir yıkım olur, hareketin aksi yönünde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.


Ortodonti ve Invısalıgn

Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf kalıpların kullanımıyla çapraşıklıklar artık düzeltilebilmektedir. İki haftada bir değiştirilecek olan hastaya özel bu kalıpları günde yaklaşık olarak 20 saat takmak gerekmektedir. Her tedavi ortalama 60 çift (alt-üst çene) farklı düzeltici kalıp gerektirmektedir. Tedavi süresi braketlerle yapılan tedavi süresine yakındır. Vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.






Ortodonti ve Ortognatik Cerrahi


Ortodonti veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan yada kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanabilmektedir.


Ortodonti ve Çene Ortopedisi


Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apereylerle düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.





Ortodonti ve Hareketli Ortodonti Apareyler

Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği apareylerdir. Daha basit vakalarda uygulanırlar.





Ortodonti ve Sabit Ortodonti Apareyler

Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir. Braketler metal ya da porselenden olabilir. Diş rengindeki porselen braketler estetik olarak hiçbir rahatsızlık vermezler.





17 Aralık 2012 Pazartesi

Ortodonti Tedavi Yöntemleri


- Sabit ortodonti apareyler,
- Hareketli ortodonti apareyler,
- Çene ortopedisi,
- Ortognatik cerrahi,
- Invısalıgn,
- Lingual braketleme.





Ortodonti (Çapraşık Dişleri Düzeltme)


Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ortodontistler (ortodonti uzmanı) çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulur. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışları düzeleceği için daha sağlıklı çiğneme fonksiyonu kazanılmış olur. Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı tarafından böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Sabit Ortodonti Tedavi Uygulanan Durumlar


Dişlerde çapraşıklık olması,
- Alt ve üst dişler arasında kapanışta boşluk olması,
- Üst dişlerin fırlak olması,
- Daha iyi bir protez yapılması amacıyla basit dişsel hareketlere ihtiyaç duyulması.



Hareketli Ortodonti Tedavi Uygulanan Durumlar


- Basit düzeydeki diş çapraşıklıkları,
- Çene darlığının giderilmesi gereken durumlar,
- Erken süt dişi kaybına bağlı boşlukların koruyucu olarak doldurulması,
- Parmak emme gibi kötü alışkanlıkların giderilmesi,
Diş gıcırdatmanın önlenmesi,
- Sabit tedavi sonrasında pekiştirme (sabitleme) amacıyla.



Ortodonti ve Yer Fazlalığının (Aralığının) Nedeni


- Genetik veya gelişimsel olarak çenenin büyük, dişlerin eninin ise dar olması dolayısıyla dişlerin aralıklı bir şekilde çeneye dağılmaları,
- Genetik veya gelişimsel olarak bazı daimi dişlerin çıkmaması (bu durumda diş ya hiç yoktur ya da çene içerisinde gömülü kalmıştır).





Ortodonti ve Yer Darlığının (Çapraşıklığının) Nedeni


- Genetik veya gelişimsel olarak çenenin küçük, dişlerin eninin ise büyük olması dolayısıyla dişlerin çeneye sığamamaları,
- Vaktinden önce süt dişlerinin çekilmesiyle, geri kalandişlerin birbirlerine yanaşmaları ve böylece alttan çıkacak daimi dişe yeterli yer kalmaması nedeniyle daimi dişin çapraşık bir şekilde çıkması veya hiç çıkamaması,
- 20. yaş dişlerinin arkadan diğer dişleri sıkıştırması.


Ortodonti ve Dişsel Bozuklukların Türleri


- Yer darlığı nedeniyle dişlerin çapraşık olması,
- Yer fazlalığı nedeniyle dişlerin aralık olması,
- Parmak emme veya dilin normalden büyük olması nedeniyle üst ve alt ön dişler arasında mesafe olması,
Dişlerin normal pozisyonunda olmaması (eğrilme veya dönmeleri).




Ortodonti ve Çenesel Uyumsuzlukların Nedeni


- Alt çenenin (üst çeneye göre) daha geride olması,
- Alt çenenin (üst çeneye göre) daha ileride olması,
- Ailesel (genetik),
- Gelişimsel bozukluklar.


Ortodonti Problemlerin (Uyumsuzlukların) Türleri


- Çenesel uyumsuzluk veya bozukluklar.
Dişsel uyumsuzluklar (çapraşıklık, yer darlığı vs…).







Ortodonti

Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.







Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler


Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidır.

Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde diş eti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant ya da köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.