28 Kasım 2012 Çarşamba

Ortodonti Tedavi Yöntemleri


Temel olarak iki çeşit tedavi yöntemi var diyebiliriz. Kişinin kendisinin takıp çıkarabileceği hareketli aygıtlar ve doktor tarafından dişlere yapıştırılan sabit aygıtlar var. Bunlar da kendi içinde alt guruplara ayrılabiliyor. Örneğin hareketli aygıtlar; tedavi amaçlı veya tedavi sonrası pekiştirme amaçlı olabilir. Sabit aygıtlar ise dişin arka yüzeyinden takılan teller, ön yüzeyinden takılan metal ve estetik teller olarak yine kabaca ayrılabilir.

Herkesin problemi ve beklentisi ayrıdır. Hastaya en uygun olacak tedavi şeklini belirlemek gerekir. Materyaller ve tedavi tipleri farklılık gösterir. Tedavi yaşının da kişiden kişiye değiştiği gibi tedavi süresi de problemin karakterine göre değişiktir. En kısa tedavi süresi 6 aydır. 1-2 yıl süren tedaviler çoğunluktadır. 3-4 yıl süren tedaviler de olabilir. Bazı özel durumlarda tedavi süresi uzar.

Dudak damak yarıkları gibi. Kesinlikle acı veren bir işlem değildir. İlk bir–iki hafta alışmaya bağlı bazı ufak sorunlar yaşanabilir. Bunun dışında hasta yediklerine biraz dikkat ederek normal yaşantısını sürdürür. Ayda bir, kontrol ve ayarlar için doktoru görmek gerekir. 

Yalnızca dişlerle ilgili anomalilerin (çapraşıklık, boşluk, ters kapanış...vs.) tedavi planı; ortodonti anomalilerin tedavi planlamasında, alt ve üst çene arasında uyumsuzluk yoksa; dişler arasındaki uyumsuzlukların (çapraşıklık, diastema...vs.) giderilmesi tek başına sabit veya hareketli ortodonti tedaviyle mümkün olabilmektedir. Tedavi süreleri tedavi planına göre 6 ay ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder